3D-skyltar | Formpressade | Formgjutna skyltar

Domes, Epoxydekaler, Vakuumformade skyltar

Domes
Domes är något för dig som vill få lite mer exklusiv känsla på dina dekaler och mindre skyltar. Genom att lägga ett lager epoxy på dekalen eller underlaget får dekalen eller skylten en mjuk upphöjd yta vilket tillför en exklusiv 3D-effekt.

Ytan är av glasklar polyretanplast som ger lyster och djup. Den är mycket tålig och självläkande och har även UV-skydd. Hållbarhet i utomhusmiljö beräknas vara ca 7 år och klarar -40 - +150 grader. Appliceras med häftämne på baksidan som anpassas till ändamålet fördekalerna. Bakgrundsfilmen kan vara i metallic, vit, krom, transparent eller färg. Ett obegränsat antal färger kan användas vid tryckning av logo/text/symboler på bakgrundsfilmen. Till mindre upplagor kan domes tryckas med digitaltryck och vid större upplagor trycks de med screentryck. Denna typ av skylt kallas även epoxydekal, 3D-dekal, domedekal, lackdekal.

Formpressade emblem
Till domes och 3D-skyltar räknas även formpressade emblem. Formpressade emblem ger en exklusiv känsla med sitt djup och lyster. Formpressade emblem är flexibla och anpassar sig till välvda ytor och kan tas fram även i mycket smalt formade linjer. Formpressade emblem kan skapas nästan utan begränsningar i storlek och dimension och möter de mest kritiska krav från bil- och vitvaruindustrin. Appliceras med häftämne på baksida som anpassas till ändamålet för dekalerna. Formpressade emblem kan användas som ett alternativ till den liknande skylttypen formsprutade emblem som ett mer kostnadseffektivt alternativ och kan med större fördel tas fram i mindre upplagor än formsprutade. Formpressade emblem kan dock inte tas fram med förbestämda radier/lutningar av ovansida och sidor av bokstäver/symboler som de formsprutade.

Formsprutade emblem
Formsprutade emblem tillverkas i ABS och PC plast. De kan tillverkas i transparent och färgade plaster. Ytan varmpräglas med en specialfolie som ligger som en tunn hinna över de framtagna bokstäverna/symbolerna. Folien finns i olika färger och metallic-utföranden. För att ta fram formsprutade emblem behöver man först ta fram ett cad-cam original (3D-original) som anger radier, djup och lutningar, till skillnad mot ett vektoriserat original som annars fungerar för i stort sett all annan typ av skyltning utom t.ex vakumformning som också kräver 3D-original. Formsprutade emblem är den typ av skylt som man ser på exempelvis bilar för dess bilmärke/modell. Ytan är hård och vid en sammanhängande text kan texten antingen förses med sammanhängande bryggor eller ram som håller dem ihop. Alternativt kan de levereras med en appliceringsfilm på framsida som dras av efter att bokstäverna är monterade på plats på underlaget. De appliceras med häftämne på baksida som anpassas till ändamålet för dekalerna.

Domes och formpressade emblem kan tas fram i mindre och större upplagor men det är alltid mycket mer fördelaktigt kostnadsmässigt att beställa fler åt gången. Formsprutade emblem tas normalt inte fram i mindre upplagor men vi kan alltid undersöka möjligheterna vid en förfrågan. När vi lämnar offert ger vi normalt information om kostnad för olika upplagor utöver den förfrågade så att ni som kund kan se skillnader.


Vakumformade skyltar
En vakumformad skylt innebär en skylt som är formad i 3D och är tillverkad av formbar plast. Vakumformade produkter i skyltsammanhang används ofta till exempel som framförliggande fronter till ljuslådor eller profilbokstäver, men även till mycket annat – vakumformning ger stora möjligheter till förverkling av innovativa idéer.

Med vakumformnigstekniken ges möjligheten att ta fram skyltningen så nära man kan komma den ursprungliga grundtanken med logotyp och varumärkessignum, just därför att logotypen/detaljer kan utformas i 3D. Tekniken ger stora möjligheter att fritt kunna utforma skyltar i olika former och nivåer. Skyltar framtagna genom denna teknik tas ofta fram i större identiska upplagor då modellen/verktyget kan återanvändas, men kan naturligtvis även utföras för enstaka produkter.

Lämpliga plastmaterial för användning inom vakuumformning är konventionella termoplaster som blir mjuka och formbara vid uppvärmning. En vanlig och lämplig plast är polystyren med hög slagseghet. Plasten kan vara färgad, opalvit (genomlyslig) eller transparent.

Plastskivan som sedermera ska bli skylten screentrycks med motiv/logotyp/färg om sådant önskas,
för att sedan gå vidare till formningsprocessen.

Inför vakumformningsprocessen tas en inverterad modell fram av den skylt som ska tillverkas. Modellen kan vara i trä, gjuten plast eller aluminium och kan bilda nästan vilken form som helst. Denna modell används sedan i en särskild maskin som värmer upp plastskivan och skapar ett vakuum på undersidan mellan skiva och modell/verktyg. Formverktyget är konstruerat med många små avluftningskanaler. Plasten blir mjuk och formbar och sugs över och formas utefter modellen. Plasten stelnar under nedkylning och är sedan redo för nästa steg i processen. Plastdetaljerna efterbearbetas sedanmed fräsverkyg för att fräsa ut skylten längs konturer och för detaljer som infästningar och skruvhål.

För att ta fram vakumfomade skyltar/produkter behöver man ett cad-cam original (3D-original). Med denna typ av original är det möjligt att ange de önskade radierna, djupen och lutningarna som krävs för den önskade produkten, till skillnad mot ett vektoriserat original som annars fungerar för i stort sett all annan typ av skyltning utom till exempel formsprutade emblem som också kräver 3D-original där dessa parametrar är nödvändiga för tillverkningen.


3D_skyltar_Teknisk_info_Clarex.pdf 3D_skyltar_Teknisk_info_Clarex.pdf
Bilder - skyltar och skyltmaterial Bilder - skyltar och skyltmaterial


Akrylskyltar | Glasskyltar | Skyltbeslag

Akryl, Glas, Plexiglas, Plastskyltar, Skyltbeslag, Infästningar, Fästen, Skyltmontering, Infästningar, Fundament

Akryl- och glasskyltar
En skylt i modern transparent akryl, färgad homogen akryl eller konventionellt glas kan avsevärt förhöja er grafiska profil. Materialen kan kombineras med utskuren vinyl, digitaltryck, screentryck eller gravyr på fram- och/eller baksida. Baksidan kan t.ex. lamineras med blästerfilm för att se blästrad eller etsad ut. Gravyr, urfräsning eller en kombination av dessa skapar ett exklusivt intryck, och kan färgfyllas om så önskas. Akryl- och glasskyltar kan även kombineras med profiltecken eller belysning som exempelvis neon.

Många olika plastmaterial som är lämpliga för skyltar finns i flertalet utföranden, storlekar och för olika syften och miljöer. Ofta används akryl (”plexiglas”), polystyren och pvc som skyltmaterial. Materialen finns i en mängd olika färger och storlekar, upp till 3.000*2.050mm och tjocklek upp till 60 mm. Det går även att få skylten/texten lackerad i valfri kulör

Vissa plaster har egenskaper som lätt vikt, nötningsbeständighet och kemisk motståndskraft, optimalt för skyltar som utsätts för mycket slitage. Jämfört med traditionella material som till exempel stål har plasten dessutom möjlighet att erbjuda mer ekonomiskt fördelaktiga lösningar. Plastmaterial som oftast används till utsatta skyltar är exempelvis acetal, polyeten, pvc och polycarbonat.

Med vår kunskap och våra bearbetningsmöjligheter för olika plastmaterial, kan vi erbjuda er framställning av just er produkt. Vi har möjlighet att ta fram allt från enstaka unika produkter och prototyper till hela produktserier. Vi erbjuder er stor frihet i utformningen av produkten eftersom vi använder många, olika tillvägagångssätt. Med ett stort hantverkskunnande kan vi lätt framställa små eller stora serier av er produkt.

För glasskyltar där det ställs extra höga krav på till exempel reptålighet rekommenderas tex. Floatglas (traditionellt glas), det finns i storlekar upp till 4000*2.400 mm och tjocklek från 3 till 19 mm. Även Float Optiwhite som är helt transparent och utan järnoxid är ett mycket tåligt glas. Till större skyltar i glas samt mindre skyltar som är extra utsatta för mekaniskt slitage erbjuder vi härdat glas som kan kompletteras med säkerhetsfolie (lamellglas). Din glasskylt kan tillverkas med håltagning från 3 till 40 mm, konturskurna (vattenskurna), råa kanter, blästrade och/eller med fasad kant.

Akryl- och glasskyltar kan monteras direkt på fasad med ett antal olika typer av beslag som ytterligare kan förhöja utseendet. Man kan även få skylten monterad med dold infästning utan synliga skruvar och distansmonterad.


Beslag
Beslagssortimentet består av ett urval av beslag som gör det där lilla extra för den eleganta akrylskylten, den exklusiva graverade mässingsskylten eller den moderna rostfria skylten.
För att kunna tillgodose våra kunder har vi produkter som passar varje persons eller företags önskemål, allt från det allra trendigaste till det klassiska. Clarex har valt ett sortiment av beslag som gör att vi alltid ligger steget före med det allra senaste inom beslag i olika material och utföranden. Vi tar hem de hetaste nyheterna från i första hand Europa, men även från andra delar av världen. Våra leverantörer är alla välrenommerade företag.

Beslag med integrerad distans
Vi tillhandahåller ett brett sortiment av kompletta distansbeslag. Allt från borstade rostfria mer moderna beslag i många olika storlekar och utseenden till exklusiva blankpolerade beslag i olika metaller/utseenden och storlekar. Beslagen har en inbyggd distans baktill med dold låsning, i samma eller liknande utförande/finish som hatten, och ger ett enhetligt intryck.

Beslagshattar
Likt ovan finns en mängd olika typer av beslag i olika material, utseenden och storlekar även utan distans om så önskas. Allt ifrån metallhattar i olika bearbetningar till hattar med plasthöljen i olika färger och former.

Beslag för flaggmontering, kantbeslag
Beslag för montering av dubbelsidiga skyltar som ska sticka ut, kan monteras med flagghållande fästen och finns i olika metaller/utföranden. Denna typ av beslag kan även användas vid montage i tak, för en takhängd skyltlösning. Kantbeslag med distans finns i en mängd olika utföranden och används där man inte kan eller vill göra hål i skylten. Beslagen fästs vid sidan om skylten, och monteras med skruv i fasad/vägg. Utöver punktbeslag ovan finns även många andra alternativ för uppfästning med olika sorters tillbehör. Se några exempel nedan.

Vajerbeslag
För en diskret upphängningsanordning till exempel vid ytor där fästanordningar inte är möjliga direkt mot vägg där skylten ska sitta, exempelvis vid fönsterskyltning, eller för en uppseendeväckande innovativ skyltlösning kan vajeranordningar användas. Vi kan tillhandahålla många olika typer av vajerbeslag med förberedda infästningar, i olika utseenden och utföranden, för olika ändamål.

Kardborrinfästning
Denna typ av infästning är ett bra alternativ för skyltar som ska monteras tillfälligt för att sedan kunna återmonteras på annan plats. Ena sidan av kardborreband monteras på baksida av skylt och och andra sidan på vägg/monteringsytan. Naturligtvis är vikten av skylten en en väsentlig aspekt för ifall detta är en optimal lösning för den betänkta skylten.

Magnetinfästning
Magnetisk infästning är optimalt för skyltlösningar som inte är permanenta. Detta kan till exempel användas vid register-/portskyltar med lösa linjaler för boendenas namn. Själva bakgrunden görs då i stål som är magnetiskt, och linjaler förses med magneter/magnetisk baksida som gör det lätt att byta plats på linjaler vid in- och utflyttning.

Öljettter
Används ofta till banderoller och kan vara i metall eller plast, de agerar som förstärkta hål för upphängningen. Emaljskyltar förses oftast med öljetter i metall för att skydda hålet mot slitage som monteringen kan innebära på emaljen. Emaljskyltar ska inte håltagas efter att skylten är klar då emaljen då lätt spricker. För dold montering kan de även förses med nyckelhål på bakskida (se nedan) istället för öljetter.

Nyckelhålsinfästning
Skyltens baksida förses med flikar med hål, för dolt montage. Hålen påminner om nyckelhål till utseendet, där hålet är större nertill och avsmalnar uppåt, detta för att skruvskallen ska kunna få plats i det större hålet, och sedan hakas i.

Montageskiva
En tunn skiva av metall eller plast, något mindre än skylten förses med häftämne och genomgående försänkta hål för skruv. Denna skiva monteras mot vägg/fasad där sedan skylten monteras dikt emot häftämnet. Detta utförs om man önskar ett dolt montage utan synliga skruvar eller beslag. Syftet med skivan är att ytan som skylten monteras mot är helt slät och sitter därmed mer stabilt.

Att montera en skylt direkt mot vägg/fasad med endast häftämne är inte lika hållbart, om väggen/monteringsytan inte är helt blank och slät. Dessutom lämnar det inte rester av häftämnet på monteringsytan efter demontering. Detsamma gäller montering med starkt lim, som mot lämpliga ytor sitter mycket bra, men lämnar rester och innebär en större risk att fasaden förstörs vid demontering. En montageskiva kan även tas fram till exempel som transparent akryl med högre tjocklek och i samma storlek som skylten, detta kan förhöja utseendet och ge det där lilla extra till skylten. Denna princip och uppfästningsanordning kan även användas vid till exempel profilbokstäver, där de då är utskurna i samma format som bokstäverna och monteras bakom.

Lim/häftämne
Att montera med lim eller häftämne direkt mot vägg/fasad är mer eller mindre lämpligt, beroende på hur förutsättningarna på plats ser ut.
Häftämne lämpar sig bäst för en helt jämn, slät och blank yta. Naturligtvis finns olika fästgrader för både häftämne och lim, och olika varianter för olika användningsområden. Men desto starkare häftämnet/limmet är, desto svårare är det att demontera och lämnar rester och kan ev förstöra själva monteringsytan vid demontering.
Ofta kan ett par skruvhål vara att föredra istället för en större yta med lim/häftämnesrester.

Skruvstift/bult
En skylt i metall kan förberedas med exempelvis svetsade stift/bult eller med gängade hål för skruvstift på baksida, beroende på vilken typ av skylt/tjocklek etc. Skruvstift på baksida är vanligt vid till exempel tyngre gjutna skyltar eller profilbokstäver som ska monteras dikt mot vägg/fasad. Detta ger förutsättningarna för en stabil montering och som också är dold från framsida.

Akrylstift
Stift som är anpassade just för akrylskyltar, förslagsvis profilbokstäver, som inte är folierade från baksidan. Akrylstiften limmas fast på baksidan av akrylbokstaven med lim som smälter samman stiftet med bokstaven. Till stiften levereras tillhörande ”koppar” som distansstiftet klickas fast i, efter att de har monterats mot vägg med genomgående skruv. Vid montering med stift levereras en tillhörande monteringsschablon i skala 1:1, som visar vart kopparna ska monteras på väggen.

Akrylskyltar_Glasskyltar_Teknisk_info_Clarex.pdf Akrylskyltar_Glasskyltar_Teknisk_info_Clarex.pdf
Bilder - skyltar och skyltmaterial Bilder - skyltar och skyltmaterial


Banderoller | Vepor | Tryck

Banderoller, Textila, Fasadvepor, PVC, Plastburen väv, Mesh, Storbild, Storformat, Tryckteknik, Print, Tryckmetoder

Banderoller & Vepor
En företagsbanderoll kan vara både tillfällig och permanent och är identifierande för företaget men fungerar även bra som vägvisare eller informationsbärare. Banderoller är idealiska som tillfällig reklam som informerar om till exempel projekt, events, erbjudanden, reklamkampanjer eller också för att informera om pågående byggnation eller renovering där man klär in fasad med banderoll i storformat. En banderoll kan även användas som tillfällig skyltning i väntan på en ny permanent skylt.

Vi tillhandahåller banderoller och vepor i olika utföranden och material. Beroende på banderollens ändamål finns det olika material som lämpar sig olika bra utifrån förhållandena. Materialet och dess struktur kan också uppfattas olika utseendemässigt, aspekter som påverkar är till exempel om banderollen ska ses från nära håll respektive från långt håll, eller placeras inomhus eller utomhus. Utomhusbanderoller exponeras för väder och vind och utsätts därmed för slitage. Elementen går inte att påverka, men genom att välja rätt textiltyp och/eller utförande kan du åstadkomma en stor skillnad i livslängd för din banderoll.

Mesh, perforerad väv, PVC
Mesh är ett perforerat material och släpper därmed genom vind. Det fungerar mycket bra i storformat utomhus till skillnad mot ett homogent icke-perforerat material på grund av vinduppfångningen som utsätter vepan för stort slitage.
Mesh fungerar aven utmärkt för all inomhusanvändning, det är är ett lättviktigt men mycket starkt material som är mer genomskinligt än andra banderollprodukter och därmed släpper igenom ljus.
Ljusgenomsläppet kan i många fall vara önskvärt men viktigt att notera är dock att detta kan innebära att banderollen blir mer svårläst om den är upplyst bakifrån av sol. Ska banderollen placeras på en fasad som är under renovering eller byggnation är det vanligt att där redan sitter en så kallad skyddsvepa vilken då hamnar bakom banderollen och motverkar detta.

Plastburen tät väv, PVC
Vattenavstötande slitstarkt material som fungerar utmärkt för utomhusbruk, den här banderollväven har en slät yta och ger en bra färgåterivning. Banderoller i plastburen väv används mestadels utomhus och för banderoller i mindre format med tillfälligt budskap. Plastburen väv finns i olika tjocklekar som påverkar slitstarkheten och livslängden på banderollen.

Canvas är en en måttligt hopslagen grovtrådig väv i tuskaftbindning. Det är ett mycket tåligt tygmaterial, och används där slittålighet krävs och för dess estetiska egenskaper. Canvas har en något ojämna yta och ger ett naturnära intryck, och kan uppfattas som en lite mer exklusiv banderoll.

Övriga material
Andra material som används till banderoller och vepor är polyester, polystrech, trilobe.
För mindre banderoller inomhus som betraktaren ska se på nära håll används ofta ett mer estetiskt tilltalande material som exempelvis fiberpapper/Softwave eller tunn textil som ger ett mer tilltalande utseende från nära håll.

Tryckmetoder
Det finns många olika trycktekniker som används vid olika ändamål. Det som är avgörande för vilken tryckteknik som väljs kan är upplaga, färger/motiv, behov av livslängd, användningsområden/miljö för användning, skyltmaterial, format och former för skyltunderlaget etc. Med vår expertis kan vi avgöra vilken tryckteknik som fungerar bäst för er skyltlösning.

Några av de vanligaste tryckteknikerna:

Digitaltryck är en tryckteknik som används vid mindre upplagor. Digitaltryck ger bra färgåterhämtning och fungerar mycket bra vid motiv innehållande toningar och skuggor till skillnad mot andra trycktekniker som kan ge ett rastrerat utseende vid färgskiftningar. Dock finns även andra trycktekniker med motsvarande egenskaper även för större upplagor. Förarbetet för digitaltryck är en helt digital process. Därmed behövs inte större förarbeten som krävs vid andra trycktekniker, till exempel schabloner eller klichéer. Vid eventuella behov av ändringar är detta också möjligt att göra kort inpå själva tryckningen. Digitaltryckta motiv på vinyl lamineras med skyddslaminat för att bevara trycket i längsta möjliga mån.

Screentryck ger kraftfulla färger och är mycket hållbart och tåligt för mekaniskt och kemiskt slitage i och med detta kan det med fördel användas för utomhusbruk. Detta är en tryckmetod som kan användas för tryck på de flesta material som exempelvis olika plastmaterial, papper, metaller, glas, trä, sten, textil etc. Screentryck är lämplig vid större upplagor - anledningen är förberedelsearbetet som krävs vid varje motiv. För att ta fram ett screentryck görs först en originalfilm samt en silkscreenschablon som färgen sedan trycks genom. Schablonen kan sedan lagerhållas för återkommande behov.

Edgetryck används för produktion av mindre upplagor. Edgemaskinen kombinerar tryck och utskärning i samma utrustning. Vid edgetryck trycker man vinyl som sedan konturskärs. För trycket används färgband som belägger ytan för trycket med färg efter färg i lager. Edgetryck är en av få trycktekniker som kan trycka färgen vit. Vid exempelvis digitaltryck är detta inte möjligt utan kräver att bakgrunden för skyltunderlaget eller vinylen som trycket sker på är vitt om vit färg önskas.

Sublimeringstryck innebär tryck som infärgar materialet med motivet istället för att hamna på ytan som vid de flesta andra tryckmetoder. Hållbarheten för sublimeringstryck blir därmed lika lång som underlaget och kan inte nötas eller skrapas bort med tiden. Sublimeringstryck ger en bra färgåterhämtning och kan med fördel avvändas vid bildmotiv, toningar, skuggor etc. Underlaget för skyltmaterialet bör vara ljust, helst vitt för att trycket ska få korrekta färger. Vid ett mörkt underlag syns inte trycket då tekniken baserar sig på en ljus bakgrund tillsammans med genomskinlig sublimatfärgen. Önskas en mörk bakgrund trycker man även bakgrundsfärgen.

Tampotryck är användbart vid större upplagor och till produkter/tryckunderlag som inte är plana, till exempel konvexa, konkava eller till och med helt runda, då printern anpassar sig till olika former. Man använder en så kalladkliché, tillsammans med en silikontampon/kudde som applicerar färgen. Klichén tillverkas i stål där man etsar det som ska bli trycket. Den kan även tas fram i nylon och har något olika egenskaper och användningsområden mot metallkliché. Silikontamponen tar upp färgen från klichén och kan sedan användas för att överföra trycket till det önskade underlaget.

Offset är en tryckteknik där motivet överförs från en tryckplåt till trycksakens underlag via en gummiduksbeklädd cylinder. Offsettryck ger hög kvalitet och skarpa färger och ger en bra återgivning av toningar och färgövergångar. Denna tryckteknik lämpar sig bättre för stora upplagor och kan trycka på rulle eller ark.

Transfertryck kan användas för att överföra text och bilder i vinyl till hårda material som glas och vissa metaller men främst till textilier.

Tryck på banderoller och vepor
Banderoller kan både digital- screen- och sublimeringstryckas. Digitaltryck lämpar sig bra till större kvantiteter men till större upplagor använder man sig oftast av screentryck.
Screentryck ger ett bra tryck på både stickade och vävda banderoller och vid genomtryckning används polyester som banderollmaterial. Sublimeringstrycket som infärgar materialet med trycket istället för att hamna på ytan, ger en mycket hög hållbarhet. Banderollerna eller veporna förses oftast med öljetter för upphängning eller uppfästning, de kan också fästas upp med skenor om banderollen har insydda kanaler, eller skenor som knäpps fast i ovan- och underkant av banderollen för stabilitet.


Banderoller_Vepor_Tryck_Teknisk_info_Clarex.pdf Banderoller_Vepor_Tryck_Teknisk_info_Clarex.pdf
Bilder - skyltar och skyltmaterial Bilder - skyltar och skyltmaterial


Belysta konturformade profilbokstäver | Profilskyltar

Belysta skyltar, LED-belysta skyltar, Diodskyltar, Skyltutföranden

Belyst profilskylt innebär att bokstäver, logotyp eller symboler är formade enligt konturerna och invändigt eller utvändigt belysta av LED. Skillnaden mellan ljusskylt/skyltlåda och invändigt belysta profiler är att ljusskylten är i ett stycke medan profiler är en egen enhet per tecken eller bokstav.

Skyltning med belysta profiler skapar en enastående och iögonfallande skyltlösning som garanterat ger uppmärksamhet och upplevs som bearbetad och exklusiv.

Nedan följer ett urval av olika utföranden och benämningar på skyltprofiler:

Profil 1-16 är benämningar på konstruktioner av belysta profiltecken. Profilstommarna kan tas fram i till exempel aluminium som kan lackeras i önskad färg, rostfritt stål, akryl m.m. Belysningen är antingen LED eller neon, i mer ovanliga fall kan det även vara lysrör, vilket blir mindre vanligt med tiden. Utöver dessa profiler finns även många andra möjliga konstruktioner samt även möjlighet att kombinera olika profiler.

Profil 1
Belysningen för både profil 1 och 2 är normalt neonrör men kan alternativt göras med flexineon (LED) istället.
Neonrören monteras synligt på bokstavens/tecknets front. Profilen är speciellt lämplig på stora betraktningsavstånd. För att underlätta montage på vägg kan bokstäverna/tecknen först monteras på horisontella aluminiumprofiler. Dessa monteringsstag lackeras med fördel likt fasadens färg för att smälta in med bakgrunden.

Profil 2
Skiljer sig från profil 1 genom att fronten är försedd med en avskärmningskant som koncentrerar ljuset och skyddar neonröret mot väder och vind. För både profil 1 och 2 kan neonet placeras i bokstavens mitt, så kallad "centrumneon" eller längs med bokstavens konturer, "konturneon". Dessa kan kombineras.

Profil 3
Belysningen (neon, lysrör eller dioder) monteras på tecknets/bokstavens bakstycke så att den lyser upp fasaden, och ger då en bakåtbelysning. Belysningen blir indirekt då så kallad coronaeffekt om bokstäverna monteras individuellt på distans från väggen. Profil 3 förutsätter en ljus bakgrund och om fasaden är mörk monteras en reflektor bakom bokstaven. Profil 3 är möjlig att montera på aluminiumprofiler för att underlätta montage, men nackdelen med detta är att skenorna då också blir upplysta. Profil 3 kan kombineras med övriga profiler för både fram- och bakåtbelysning.

Både Profil 4-5 är invändigt belysta profiler där fronten tillverkas av akryl och fästs i bokstavens sidor med plåtlist (profil 4) eller med plastlist (profil 5). Belysningskällan är ej synlig utan döljs bakom den genomlysliga akrylfronten.

Profil 6 har belysningen (neon, lysrör eller dioder) monterad inuti bokstaven och skyddas på så sätt helt från yttre påverkan. Fronten får en jämn upplyst yta. Den tillverkas i akryl och fästs dolt i bokstavens aluminiumstomme. Lister på framsidan behövs inte då akrylen fästs från insidan till skillnad från profil 4 och 5, som konstruktionen annars påminner om. Monteringen sker direkt på vägg eller på horisontella aluminiumprofiler. Profil 16 är i princip samma konstruktion som profil 6 med skillnaden att akrylen är djupare med nedfrästa spår på insidan så att den kan monteras in i stommen och är kraftigare än akryl till profil 6 som monteras på fronten av stommen. Utanpå ser konstruktionerna likadana ut.

Profil 08 har belysningen inuti bokstavens aluminiumstomme och en kraftig akrylfront ovan där belysningen sker både framåt och på sidan av akrylen.

Specialprofiler
Profilbokstäver kan även göras helt i akryl med ingjutna dioder, bokstäver kan till exempel vara i transparent klar eller färgad akryl så att dioderna är synliga. De kan även exempelvis vara delvis i akryl där alla sidor och front är i akryl, så att hela sidona blir genombelysta till skillnad från profil 08 där ungefärligen halva sidan blir genombelyst.

Belysning i skyltprofiler

LED är ett mycket bra typ av belysningskälla och blir allt mer förekommande i takt med utvecklingen av tekniken samtidigt som andra belysningskällor får ge vika på grund av dess fördelarna. LED står för ljusemitterande dioder, dessa skyltar är väl lämpade för utomhusbruk och har betydligt lägre energiförbrukning och längre livslängd än en konventionell ljuskälla. En annan fördel är att det går att göra grunda bokstäver och skyltlådor och att utformningen är friare än med till exempel lysrör. Dioder används även med fördel i profiler av mindre storlek där till exempel neonrör inte lämpar sig lika bra.

Underhållsbehovet och driftkostnaden för LED-belysta skyltar blir minimal. De har en livslängd på 15000-50000 timmar. Energikonsumtionen är mellan en fjärdedel till hälften av motsvarande skylt belyst med annan teknik. Vid jämförelse med lysrör eller glödlampa sparar man 80-90% energi vid LED. I jämförelse med andra ljuskällor kräver LED mycket mindre underhåll, är mer miljövänligt och drar mindre ström. LED-belysningen drivs med lågspänning och är därmed ett väldigt tryggt alternativ. Dioderna innehåller inget kvicksilver eller andra miljöfarliga ämnen och går att få i färgat, varmvitt eller kallvitt ljus.

Funktioner som är möjliga för LED-skyltar är till exempel dimmer och fjärrstyrning, vilket är utmärkt när man från håll kan anpassa den önskade ljusstyrkan samt reglera ljusväxlingen vid färgskiftande dioder (RGB).
Det är även möjligt att installera tillbehör så som blinkverk vilket får skyltens belysning att blinka, hastigheten av blinkintervallerna kan styras.

RGB-LED står för red/green/blue och kallas även fullfärgsdioder. Det är tre separata chip till
dioderna vilket gör att färgerna kan blandas obegränsat för att få fram den färg som önskas. Färgerna kan kombineras och ställas in att skifta på antingen blinkande eller flytande. En skylt belyst med RGB-LED fångar garanterat blicken. RGB-LED har samma egenskaper som vanlig LED belysning; lång livslängd, låg energiförbrukning samt fri från miljögifter och strålning.

Neon är en ädelgas. Genom att blanda neon- med argongas så kan man få fram olika färger. Även andra ädelgaser, som krypton, kan användas för färgblandning.
Neonet ger ett rött sken. Vill man ha andra färger används främst gasen argon vilken är blålysande. Där kan man med tillsatser av färgpulver få valfri färg.

Man kan använda klara glasrör med neongas i vald färg eller färgade glasrör med oblandad neongas där man belägger rörets insida med flourescerande pulver i olika färgkombinationer.
Skylten bländar inte men den lyser relativt mycket. Neonrör är glasrör formade enligt bokstäver eller logotyp och är därefter fyllda med neongas eller neon- och argongas. Då den går att forma nästan fritt lämpar den sig väl för till belysning av bokstäver.
Av naturliga skäl finns begränsningar för hur små bokstäver eller tecken/detaljer som är möjliga vid neonkrökningen.

För neonskyltar är det till exempel möjligt att ställa in pulserande sken för ett uppseendeväckande intryck eller dimmer för att kunna kontrollera ljusstyrkan.

En neonskylt kan lysa uppåt 10-30 år och man har möjlighet att fylla på med ny gas för att öka livslängden ytterligare.

Lysrör är fortfarande en mycket använd belysningskälla men får mer och mer ge vika för LED. Anledningen är främst att lysrör har betydligt kortare livslängd än LED.
Lysrör som invändig belysning i profiler är även ytterst sällsynt i dagsläget.
Det finns två varianter, en enkelfärgad som ett kallvitt ljus samt fullfärglysrör som ger ett varmvitt ljus. Det som skiljer dessa åt är färgen på glaset som gör att färgen blir varmare vit eller kallare vit. De varmvita lysrören har en 15% högre färgåtergivning än kallvita lysrör.
Livslängden för lysrör är cirka 8000 timmar starkt ljus sedan minskas ljuset och den brinner i cirka 3000 timmar till innan den släcks.
Det finns även lysrör med längre livslängd som kallas longlife-lysrör. Dessa kostar mer i inköp men kan vara en god investering, särskilt om det behövs hyras skylift vid lysrörsbyten. Longlife-lysrör har ca tre gånger längre livslängd än traditionella lysrör.



Belysning i skyltprofiler

LEDär ett mycket bra typ av belysningskälla och blir allt mer förekommande i takt med utvecklingen av tekniken samtidigt som andra belysningskällor får ge vika på grund av dess fördelarna. LED står för ljusemitterande dioder, dessa skyltar är väl lämpade för utomhusbruk och har betydligt lägre energiförbrukning och längre livslängd än en konventionell ljuskälla. En annan fördel är att det går att göra grunda bokstäver och skyltlådor och att utformningen är friare än med till exempel lysrör. Dioder används även med fördel i profiler av mindre storlek där till exempel neonrör inte lämpar sig lika bra.

Underhållsbehovet och driftkostnaden för LED-belysta skyltar blir minimal. De har en livslängd på 15000-50000 timmar. Energikonsumtionen är mellan en fjärdedel till hälften av motsvarande skylt belyst med annan teknik. Vid jämförelse med lysrör eller glödlampa sparar man 80-90% energi vid LED. I jämförelse med andra ljuskällor kräver LED mycket mindre underhåll, är mer miljövänligt och drar mindre ström. LED-belysningen drivs med lågspänning och är därmed ett väldigt tryggt alternativ. Dioderna innehåller inget kvicksilver eller andra miljöfarliga ämnen och går att få i färgat, varmvitt eller kallvitt ljus.

Funktioner som är möjliga för LED-skyltar är till exempel dimmer och fjärrstyrning, vilket är utmärkt när man från håll kan anpassa den önskade ljusstyrkan samt reglera ljusväxlingen vid färgskiftande dioder (RGB).
Det är även möjligt att installera tillbehör så som blinkverk vilket får skyltens belysning att blinka, hastigheten av blinkintervallerna kan styras.

RGB-LED står för red/green/blue och kallas även fullfärgsdioder. Det är tre separata chip till
dioderna vilket gör att färgerna kan blandas obegränsat för att få fram den färg som önskas. Färgerna kan kombineras och ställas in att skifta på antingen blinkande eller flytande. En skylt belyst med RGB-LED fångar garanterat blicken. RGB-LED har samma egenskaper som vanlig LED belysning; lång livslängd, låg energiförbrukning samt fri från miljögifter och strålning.

Neon är en ädelgas. Genom att blanda neon- med argongas så kan man få fram olika färger. Även andra ädelgaser, som krypton, kan användas för färgblandning.
Neonet ger ett rött sken. Vill man ha andra färger används främst gasen argon vilken är blålysande. Där kan man med tillsatser av färgpulver få valfri färg.

Man kan använda klara glasrör med neongas i vald färg eller färgade glasrör med oblandad neongas där man belägger rörets insida med flourescerande pulver i olika färgkombinationer.
Skylten bländar inte men den lyser relativt mycket. Neonrör är glasrör formade enligt bokstäver eller logotyp och är därefter fyllda med neongas eller neon- och argongas. Då den går att forma nästan fritt lämpar den sig väl för till belysning av bokstäver.
Av naturliga skäl finns begränsningar för hur små bokstäver eller tecken/detaljer som är möjliga vid neonkrökningen.

För neonskyltar är det till exempel möjligt att ställa in pulserande sken för ett uppseendeväckande intryck eller dimmer för att kunna kontrollera ljusstyrkan.

En neonskylt kan lysa uppåt 10-30 år och man har möjlighet att fylla på med ny gas för att öka livslängden ytterligare.

Lysrör är fortfarande en mycket använd belysningskälla men får mer och mer ge vika för LED. Anledningen är främst att lysrör har betydligt kortare livslängd än LED.
Lysrör som invändig belysning i profiler är även ytterst sällsynt i dagsläget. Det finns två varianter, en enkelfärgad som ett kallvitt ljus samt fullfärglysrör som ger ett varmvitt ljus. Det som skiljer dessa åt är färgen på glaset som gör att färgen blir varmare vit eller kallare vit. De varmvita lysrören har en 15% högre färgåtergivning än kallvita lysrör.
Livslängden för lysrör är cirka 8000 timmar starkt ljus sedan minskas ljuset och den brinner i cirka 3000 timmar till innan den släcks.
Det finns även lysrör med längre livslängd som kallas longlife-lysrör. Dessa kostar mer i inköp men kan vara en god investering, särskilt om det behövs hyras skylift vid lysrörsbyten. Longlife-lysrör har ca tre gånger längre livslängd än traditionella lysrör.




Profilskyltar_Belysta_Profilbokstäver_Teknisk_info_Clarex.pdf Profilskyltar_Belysta_Profilbokstäver_Teknisk_info_Clarex.pdf
Bilder - skyltar och skyltmaterial Bilder - skyltar och skyltmaterial


Diodskyltar | LED-skyltar

LED-skyltar, Diodbelysta skyltar, Flexneon, RGB-LED, Blinkverk, Skyltdimmer

Belysning med extra lyskraft! Diodskyltar och diodbelysta profilbokstäver fångar garanterat betraktarens uppmärksamhet och får er att synas väl.

LED står för ljusemitterande dioder och är en belysningskälla som blir allt mer förekommande. I takt med utvecklingen av tekniken får andra belysningskällor ge vika på grund av dess fördelar. LED-belysning öppnar upp möjligheter för innovativa lösningar när det gäller former och utföranden. En diodskylt är även en god investering på grund av sin snåla energiförbrukning och långa livslängd gentemot andra typer av belysta skyltar.

Skyltar med LED-belysning går att få med genomlysning av framförliggande akrylfront, med bakgrundsbelysning eller med en kombination av dessa. De kan även göras med direkt upplysning utanpå skylt- eller profilstommen, där dioderna är inkapslade i runda lister för att likna neonrör, detta kallas flexneon.

Så kallade belysta skyltprofiler utgör profilskyltar och innebär att bokstäver, logotyp eller symboler är konturformade och fristående samt invändigt eller utvändigt belyst av LED. Skillnaden mellan en ljusskylt/skyltlåda och invändigt belysta profiler är att ljusskylten är i ett stycke medan profiler normalt är en egen enhet per tecken eller bokstav. Dioderna går att få i färgat, varmvitt eller kallvitt ljus.

Fördelarna med LED-belysning är många. Den har lägre energiförbrukning, cirka 80-90 % lägre jämfört med glödlampa eller lysrör. Underhållsbehovet och driftkostnaden är minimal gentemot konventionell ljuskälla och livslängden är betydligt längre, cirka 15 000 – 50 000 timmar. Belysningen drivs med lågspänning vilket gör den tryggare och innehåller inte miljöfarliga ämnen som bly och kvicksilver.

Utöver diodernas ljusegenskaper, ger de fördelen att man kan tillverka mycket grundare bokstäver och skyltlådor vilket gör utformningen friare.

Blinkverk, dimmer och RGB-LED

LED-belysning har ett stort urval av styrutrustning som skapar olika effekter på ljuset. Bland annat kan diodskylten utrustas med ett så kallat blinkverk, det finns oändliga variationer av blinkverk och med tekniken kan skylten blinka genom åtta olika program. Program ett till sju är färdiginställda blinkningar där blinktiden kan ställas in. Program åtta anpassas efter önskemål. Med två kontroller kan hela sexton olika blinkprogram ställas in efter önskemål. Hur länge varje blinkning ska lysa kan även ställas in efter önskad tid.

Genom att koppla en dimmer till din diodskylt kan ljusstyrkan på dioderna ställas in. Med en sensor i skylten som känner av omgivningsljuset anpassas ljusstyrkan. Det innebär att skylten knappt är belyst i dagsljus och tänds i lagom styrka allt eftersom solen går ner, så att skylten alltid ger ett behagligt ljus.

En skylt belyst med RGB-LED fångar garanterat blickarna! RGB står för red/green/blue och kallas även fullfärgsdioder. Dessa dioder har tre separata chip, ett för varje färg, vilket gör att rött, grönt och blått kan blandas obegränsat för att få fram den färg som önskas. Med ett drivdon kopplat till dioderna skapas känslan att färgerna flyter i skylten. Färgkombinationerna är oändliga och möjligheterna obegränsade. Om så önskas, kan en bakgrundsfärg väljas på skylten medan andra färger skiftar. Även denna typ av dioder kan ha blinkverk och dimmer kopplade till sig, med samma funktioner som för vanlig LED.

Diodskyltar_LED_skyltar_Teknisk_info_Clarex.pdf Diodskyltar_LED_skyltar_Teknisk_info_Clarex.pdf
Bilder - skyltar och skyltmaterial Bilder - skyltar och skyltmaterial


Fasadskyltar | Entréskyltar

Större skyltar, Baldakinskyltar, Skyltmodeller, Skyltbelysning

Fasadskyltar är skyltar som placeras på fasaden till det hus som en verksamhet håller till i och är därmed både hänvisande och marknadsförande. Entréskyltar är skyltar som placeras i anslutning till verksamhetens ingång vars syfte är att vara hänvisande, identifierande och välkomnande.

Dessa skyltar kan göras i en oändlig kombination av material, belysning och utföranden. Skyltning är en enormt viktig del i en verksamhets marknadsföring och profilering. För att kunna utforma den bästa lösningen är det viktigt för oss att förstå våra kunders affärsidé och syftet med skyltningen. Vi arbetar sedan tillsammans fram en lösning för fasadskylten/entréskylten som passar för och lyfter fram företagets logotyp samt är väl anpassa för den miljö/fasad där skylten ska monteras.

Både fasadskyltar och entréskyltar kan göras både som konturformade profilbokstäver eller i ett stycke. Skyltarna utformas i olika utomhusanpassade material och utföranden samt med eller utan belysning. Belysningskällan kan vara dioder / LED-belysning, neonrör, eller lysrör.

Entréskyltar kan till fördel utformas som / kompletteras med ett entrétak, till exempel i form av en baldakinskylt.



Fasadskyltar_Entreskyltar_Teknisk_info_Clarex.pdf Fasadskyltar_Entreskyltar_Teknisk_info_Clarex.pdf
Bilder - skyltar och skyltmaterial Bilder - skyltar och skyltmaterial


Fristående skyltar | Pylonskyltar

Fristående skyltar, Pylonskyltar, Stolpskyltar, Bordsskyltar, Awards

Defenitionen av ordet Pylon är ”Uppåt avsmalnande pelare och dylikt, använd i dekorativt syfte.” Pylonskyltar är fristående skyltpelare som lämpar sig utmärkt bland annat för företag och organisationer som med sin skyltning vill synas på långa avstånd och/eller inte har en lämplig fasad där skylten passar.

Vid exempelvis stadscentra, längs med trafiken och flygplatser med kraftiga trafikströmmar behövs ofta ett stort iögonenfallande landmärke medan det vid strandpromenaden eller i villakvarteret räcker med en mindre vägvisare eller orienteringstavla, så kallad informationsskylt eller stolpskylt.

Pylonskyltarna är av kraftig konstruktion för att stå emot väder och vind och större pylonskyltar förses med kraftiga betongfundament som är gjutna i marken.

Variationerna är oändliga – utföranden, former och storlekar anpassas efter förutsättningar, behov och önskemål. Konstruktionen kräver dimensionsanpassning där olika faktorer så som väder, vind och format inräknas. Skyltens budskap, så som texter och logotyper, kan utformas på olika vis och i olika material för att uppnå olika effekter – allt från traditionellt stilrent till mer bearbetat och exklusivt.

För att skydda pylonskyltar som av naturliga skäl är lätta komma åt kan de med fördel klotterskyddas med särskilda lamineringsmetoder.

Fristående skyltar kan, om så önskas, ha inbyggd belysning eller belysas utifrån av strålkastare eller lampor. Belysningskällan kan vara lysrör, LED eller neon.


Fristående bordsskyltar och awards

Bordsskyltar, awards och diskskyltar är en grupp skyltar, som varierar i form och material, och kan tillverkas på samma sätt som övriga skylttyper. Material och utföranden kan kombineras utefter behov och mål med skyltningen.

Bordsskyltar är vanligtvis mindre skyltar tänkta att placeras på till exempel diskar, skrivbord och i skyltfönster. De är görs ofta samma eller liknande utförande som de skyltar man redan har i sin övriga marknadsföring/exponering. Skyltarna underlättar kontakter med omgivningen och kan till exempel upplysa om namn, befattning eller vara rent informativa. Material och utförande kan exempelvis vara graverad och bockad metall, akryl eller glas.

Awards eller prisskyltar syftar till den typ av skyltar och plakat som delas ut vid prisutdelningar.De är oftast unika i sitt utförande, med individuella namn, titlar, årtal mm. Skyltarna kan gärna vara tillverkade i mer exklusiva material och utföranden för att betona skyltens syfte och värde. Finish och leveranstid är ofta helt avgörande och vi har stor erfarenhet av att lyfta fram goda förslag baserat på de aktuella förutsättningarna.

Diskskyltar i mindre storlekar används till exempel i museer, på butikshyllor mm. Denna typ av skylt kan ofta kompletteras med information om produkters egenskaper. Enklare skyltar kan till exempel användas i livsmedelsaffärer. Materialval och utföranden påverkar det estetiska och skylten kan uppfattas som mer eller mindre exklusiv, modern, trendig etc, beroende på hur det kombineras. Som för de flesta skyltar det gäller även här att vid större upplagor av identiska skyltar vid samma beställningstillfälle innebär det en ekonomisk besparing för kunden jämte enstaka.

Fristående_skyltar_Pylonskyltar_Teknisk_info_Clarex.pdf Fristående_skyltar_Pylonskyltar_Teknisk_info_Clarex.pdf
Bilder - skyltar och skyltmaterial Bilder - skyltar och skyltmaterial


Fönsterdekor | Fönsterfilm | Insynsskydd

Vinyldekor, Frostad fönsterfilm, Utskuren vinyl

Vinyl
Utskuren vinyl är texter, logotyper och symboler som skärs ut i självhäftande folie med hjälp av en datoriserad plotter. Användningsområden är ofta uppmärkning, dekoration, fordon, fönster och skyltar. Utskuren vinyl är ett form av skyltning som syns mycket och är ekonomisk samt går att ta fram snabbare än många andra typer av skyltar. Vinyler finns i många kulörer och kvaliteter och för många olika användningsområden.

Livslängden varierar mycket beroende på till exempel vinylkvalitet, kulör, mekaniskt slitage, UV-ljus. Nedan anges den beräknade livslängden inom parentes. Livslängden är uträknad genom tester i laboratorium och baseras på normala förutsättningar utomhus. Livslängden för inomhusbruk är därmed i flesta fall betydligt längre.

Vinyler finns i färdiga kulörer och för att ta fram den färg som är mest likt den önskade färgen, jämför man med vinylkarta och till exempel Pantonekarta (PMS), då vinyler ej finns i samtliga färger. Oftast hamnar man mycket nära eller precis samma som Pantone-färgen eller annan jämförelsereferens.

Clarex kan på kort varsel ta fram vinylprover för att ni själva ska kunna jämföra vilken färg ni önskar använda.

Dekor
Fönsterdekor kan användas för att utnyttja fönster och glaspartier till att både interiört och exteriört för att framhäva varumärken, för information och för dekoration.Utskuren vinyl som fönsterdekor är en form av skyltning som syns mycket väl och är ekonomisk samt går snabbare att ta fram än många andra typer av skyltar. Vi har bred kunskap av fönsterdekorer till exempelvis butikslokaler och kontorslokaler.

Fönsterdekorer utförs genom att utskurna vinyltexter, logotyper, stripes, mönster och bilder i färgad vinyl eller digitaltryckta monteras direkt på glaset för att på ett effektfullt sätt visualisera varumärken, produkter, tjänster mm. Med fönsterdekor menas även hel- eller delintäckning av fönster med hjälp av etsningsvinyl för en frostad effekt eller digitaltryckt vinyl.

Fönsterdekor passar utmärkt som tillfällig dekor, för tillfälliga budskap eller i väntan på ny permanent skylt.

Vinylen finns i en mängd olika färger, kvaliteter och med olika användningsområden.
Vinyler finns i många, men inte alla kulörer och för att ta fram den färg som är mest likt den önskade färgen jämför man med vinylkarta och till exempel Pantonekarta (PMS). Oftast hamnar man mycket nära eller precis samma som Pantonefärgen eller annan jämförelsereferens.

Olika typer av vinyler använda för olika användningsområden och för att uppnå bästa effekt.

Vinyler i mörka färger gör sig mindre bra på just fönster då man i allmänhet uppfattar glas som mörkt dagtid och/eller då det inte är upplyst i lokalen. Därför kan det vara en god idé att välja en ljusare färg. Man bör också känna till att en dekor som är monterad på insidan av ett glas syns något mindre men håller längre och ger ett mer exklusivt intryck gämfört med en på utsidan monterad dekor.

Etsningsvinyl som insynsskydd
En mycket populär typ av dekor/insynsskydd är så kallad frostfilm, även kallad glasetsningsvinyl, en halvt translucent vinyl som kan bearbetas på olika sätt. Denna typ av dekor används företrädelsevis som insynsskydd i kontorslandskap, ibland kompletterad med utskurna mönster, logotyper eller texter. Etsningsvinyl finns i många olika nyanser och kvaliteter som kan uppfattas som mer eller mindre exklusiva.

Digitaltryckt dekor
Det är även möjligt att täcka in fönster med digitaltryckt dekor. Detta används främst när man önskar mönster, bilder eller texter/logotyper som är tonade eller mönstrade.
Digitaltryckt fönsterdekor är väldigt effektfullt om bakgrunden är ljus. Digitaltryck kan även tas fram på vit bakgrundsfolie vilket ger tydlig grafik.
Den digitaltryckta dekoren kan också konturskäras enligt önskade former, logotyper etc.

Säkerhetsfilm
Vi har stor erfarenhet av så kallad säkerhetsfilm, som skyddar vid skadegörelse och är ett mycket effektivt skydd mot UV-ljus. Denna typ av folie är mycket lämplig att montera då man av olika anledningar kan befara att glaset kan komma att krossas.
Säkerhetsfilm finns i tre olika tjocklekar (4, 8 och 11 MIL) och ger en bättre effekt ju tjockare folien är. Dessa kallas även för olika säkerhetsklasser.
Folien är tillverkad för att monteras på insidan av fönster. Filmen är extremt kraftig och elastisk vilket gör den mycket motståndskraftig mot genomträngning, vilket bidrar till att minska risken för ”smash and grab” rån. Filmen bidrar till ett effektivt skydd mot skador orsakade av glassplitter eftersom filmen håller ihop glasbitarna vilket minimerar påverkan på närliggande föremål.
Filmen reducerar mängden av UV-strålning markant. Detta innebär att inredning och interiör får ett effektivt skydd mot missfärgning/blekning.

Fönsterdekor_Teknisk_info_Clarex.pdf Fönsterdekor_Teknisk_info_Clarex.pdf
Bilder - skyltar och skyltmaterial Bilder - skyltar och skyltmaterial


Graverade skyltar | Dekaperade skyltar

Mässingsskyltar, Gravyr, Lasergravyr, Dörrskyltar, Namnskyltar, Företagsskyltar

Varje skylt är unik, beroende på material och med vilken teknik som används vid gravering skapas olika uttryck allt från klassiskt elegant till trendigt stilren.

Materialen som utgör den graverade skylten kan vara akryl, rostfritt stål, mässing, aluminium, brons mm., som exempelvis kan slipas, borstas och/eller lackeras. Själva dekoren/logotypen kan exempelvis graveras, tryckas, lasermärkas eller fräsas ur. De olika teknikerna kan kombineras ofta och kan även kompletteras med detaljer gjorda av till exempel domade dekaler som ger ett modernt och innovativt utseende.Gravyren kan även kombineras exempelvis etsning eller utskurna monterade bokstäver/symboler i metall eller lackerad akryl. Skyltar i metall graveras på framsidan, gravyrens djup och eventuell färgfyllning gör att man kan åstadkomma olika visuella effekter. Skyltar i akryl kan graveras både på ovansidan och undersidan, gravyrens placering och djup tillsammans med akrylens tjocklek färg och eventuell färgfyllning gör ger oändliga möjligheter att skapa just den känsla på skylten som du är ute efter. För riktigt exklusiv känsla kan kan man välja materialen i högre tjocklek, som till exempel 15 mm mässing. Ytbehandlingen kan bestå av till exempel förgyllning, blankpolering, förkromning, borstning eller förnickling.

Graverade skyltar kan även komplettera med belysning på olika sätt. För att belysa själva texten/logotypen på skylten kan den fräsas ut, detta kallas för dekapering, och belysningen utgöras av dioder som monteras på skyltens baksida. Dioder kan även monteras runt om på skyltens baksida för en så kallad coronaeffekt som uppstår då ytterkonturerna belyses.

Skylten monteras sedan på vägg/fasad antingen med dold infästning utan synliga skruvar, eller distansmonterad med olika typer av beslag för att uppnå det utseende man är ute efter.








Graverade_skyltar_Teknisk_info_Clarex.pdf Graverade_skyltar_Teknisk_info_Clarex.pdf
Bilder - skyltar och skyltmaterial Bilder - skyltar och skyltmaterial


Informationsskyltar | Hänvisningsskyltar

Informationstavlor, Namnskyltar, Företagsskyltar, Receptionsskyltar, Hyresgästregister, Menyskyltar, Menyskåp

Till kategorin Informations- Hänvisnings- och Menyskyltar räknas en mängd olika typer av skyltar, som kan göras i ett stort antal olika utföranden och material. Allt från enklare plastmaterial till exklusiv mässing eller rostfritt stål kan användas beroende på användningsområde och vilket budskap skylten ska förmedla. En tillfällig skylt kan till exempel göras i ett enklare material och utförande, medan en permanent skylt med fördel görs i ett mer hållbart och gediget material och utförande.

Användningsområdet för denna typ av skyltar är att förse betraktaren med information, därmed kräver skyltarna en god läsbarhet och ett tydligt formspråk. Det kan exempelvis handla om ett informationssystem i form av en portskylt med företagsnamn, fastighetsägare, husnummer, våningsplansinformation mm. Portskyltar görs ofta i mässing eller rostfritt stål med en basplatta och lösa linjaler som kan graveras med lämplig text och färgfyllas. En fördel med lösa linjaler är att de går att byta ut vid ändringar. Om man har graverade linjaler kan det vara en god idé att beställa tomma linjaler, som lätt och snabbt kan graveras vid behov. Man sparar då både tid och pengar. Portskyltar kan även göras exempelvis av akrylglas eller med linjaler i valfria material i vajerupphängd anordning.

En annan typ av Informations- och Hänvisningsskylt är en områdesskylt med kartor och lämplig information till allmänheten. Den kan till exempel göras av aluminiumplåt eller skummad plast beroende på livslängd eller användningsområde. Ytan kan toppas med utskuren vinyltext eller digitaltryckt dekal.

Menyskyltar
Skyltar för menyer kan exempelvis vara öppningsbara skyltskåp som tillverkas i olika storlekar passande till de vanligaste affischformaten. Dessa skåp är uppbyggda av olika specialkonstruerade aluminiumprofiler, och kan vara invändigt belysta av ex dioder eller neon. Bakstycket inuti kan vara i magnetisk stål eller korkmatta, för att enkelt kunna byta budskapet (menyer).

Menyskyltar kan även göras i andra exklusiva material som exempelvis koppar eller mässing eller moderna material som akryl, och utformning och storlekar sker enligt önskemål. En variant som kan vara bra vid återkommande ändringar av informationen är så kallade slotboard-skåp med lösa bokstäver, som lätt kan bytas ut vid behov.|

Informations_Hänvisningsskyltar_Teknisk_info_Clarex.pdf Informations_Hänvisningsskyltar_Teknisk_info_Clarex.pdf
Bilder - skyltar och skyltmaterial Bilder - skyltar och skyltmaterial


Ljusskyltar | Ljuslådor

Belysta skyltar, LED-belysta skyltar, Diodskyltar, Skyltutföranden

En invändigt belyst skyltlåda ger en effektiv exponering och fångar betraktarens blick.

Skylten kan göras i flera olika utformningar, material och bearbetningar, beroende på vad man vill förmedla och uttrycka med sin skyltprofilering. Vi erbjuder rådgivning i hur olika material och utföranden uppfattas i olika miljöer samt vad som skulle kunna vara lämpligt för just er.

En ljusskylt i form av en skyltlåda används främst när man önskar få bakgrunden indirekt belyst i kombination med utvändig logotyp/dekor eller för små detaljer/tecken eller bilder.
Skylten kan tas fram i valfri form och är invändigt belyst med lysrör eller LED. Skillnaden mellan en ljusskylt och invändigt belysta profiler är att ljusskylten är i ett stycke medan profiler normalt är en egen enhet per tecken eller bokstav.

Ljuslådor kan användas både inom- och utomhus och är antingen enkelsidiga för placering direkt mot vägg eller fasad, eller dubbelsidiga om de avses placeras stående, hängande eller utstående från vägg/fasad.

Skyltmaterial/utföranden

Olika material förmedlar olika känslor och ger olika intryck, skylten kan till exempel tillverkas av genomlysande akrylplast som ger ett modernt och uppseendeväckande intryck. Andra material kan vara kantbockad plåt eller rostfritt stål som ger ett mer exklusivt, bearbetat intryck.

Vid stora skyltytor eller då det ställs mycket höga krav på hållfasthet kan ljuslådan tillverkas av specialanpassade, extruderade aluminiumprofiler i stället för kantbockad plåt. Baksidan vid enkelsidig skylt tillverkas då av aluminiumplåt med vertikala förstärkningar. En fördel med en profilljuslåda till skillnad från en enklare konstruktion är att baksidan av akrylfronten kan förstärkas med en akryllist för upphängning på insidan av profillådan. Detta minskar belastningen på akrylen och ger en längre hållbarhet. Profilerna går att få i obehandlat utförande, anodiserade eller brännlackerade i valfri kulör.

Ljusskyltens front tillverkas till exempel i aluminium, rostfritt stål och/eller 3-5 mm opalvit akrylplast. Den vita färgen gynnar ljusspridningen. På större ljusskyltar kan även duk förekomma som front då detta kan tas fram i större format, för att slippa skarvning. Duken digitaltrycks eller beläggs med vinyl.

Ljuslådor med akrylfront

En ljusskylt kan ha en genomlysande akrylfront med logotyp/text/dekor på fronten. Logotyp/text tillverkas då av till exempel akrylplast eller vinylfolie som skärs ut enligt önskad logotyp eller text. Teknik som digitaltryck eller screentryck är också möjliga alternativ vid exempelvis bildmotiv. Texter/logotyper kan även tas fram i mässing, rostfritt stål eller andra alternativa material.

Dekaperad skyltlåda

På en så kallad dekaperad skyltlåda är fronten tillverkad av metall är genomskuren där logotyp, text eller bild ska lysa. Bakom den dekaperade fronten finns akrylskivan som kan beläggas med folie för önskad färg etc. Bakgrunden släpper då inte genom ljus alls förutom där den är dekaperad.

Profil 10

Ytterligare en nivå är att man fyller den dekaperade fronten med 10 mm utstickande konturskuren akryl i motsvarande storlek och form. Detta kallas profil 10-skylt. Det ger en så kallad corona-effekt då sidorna av bokstäverna släpper genom belysningen. Den utstickande akrylen kan även vara djupare, t.ex. 15 eller 20 mm. (Detta kan du kallas Profil 15 eller 20). Toppen av akrylen kan beläggas med folie i önskad kulör. Folien kan antingen vara genomlyslig (translucent) eller homogen. Vid translucent vinyl släpper den genom belysningen även genom framsidan av bokstäverna/logotypen. Vid homogen heltäckande vinyl släpps ljuset endast ut genom sidorna, och topparna upplevs svarta i mörkret.

Inverterad profil 10-skylt

Istället för att den dekaperade fronten av lådan fylls med utstickande akryl kan istället akrylen, negativt skuren, placeras på insidan av skylten, varvid en akrylskiva placeras där djupet tar slut. Detta ger en känsla av djup och är mycket effektfullt och innovativt.

Belysning

Den invändiga belysningen i en ljusskylt kan vara antingen lysrör/ longlife-lysrör eller LED.
Skillnaden mellan traditionella lysrör och LED-belysning är stor när det gäller livslängd.
LED har en livslängd som är ca 6-7 gånger längre än lysrör, samt lägre energiförbrukning och är mer miljövänlig. I och med betydligt längre livslängd sparar man kostnad på annars flertalet lysrörsbyten. Sitter skylten dessutom placerad högt upp där man behöver skylift för att komma åt är det en särskild god idé att välja LED-belysning.

LED står för ljusemitterade dioder och är en belysningskälla som blir allt mer förekommande. I takt med utvecklingen av tekniken får andra belysningskällor ge vika på grund av dess fördelar. LED-belysning öppnar upp möjligheter för innovativa lösningar när det gäller former och utföranden. En diodskylt är även en god investering på grund av sin snåla energiförbrukning och långa livslängd gentemot andra typer av belysta skyltar.

Skyltar med LED-belysning kan göras med genomlysning av framförliggande akrylfront, med bakgrundsbelysning eller med en kombination av dessa. De kan även göras med direkt upplysning utanpå skylt- eller profilstommen, där dioderna är inkapslade i runda lister för att likna neonrör, detta kallas flexneon.

Så kallade belysta skyltprofiler utgör profilskyltar och innebär att bokstäver, logotyp eller symboler är konturformade och fristående samt invändigt eller utvändigt belyst av LED. Skillnaden mellan en ljusskylt/skyltlåda och invändigt belysta profiler är att ljusskylten är i ett stycke medan profiler normalt är en egen enhet per tecken eller bokstav. Diodbelysning går att få i färg eller vara antingen varmvita eller kallvita.

Fördelarna med LED belysning är många. Den har lägre energiförbrukning, cirka 80-90 % lägre jämfört med glödlampa eller lysrör. Underhållsbehovet och driftkostanden är minimal gentemot konventionell ljuskälla och livslängden är betydligt längre, cirka 15 000 – 50 000 timmar. Belysningen drivs med lågspänning vilket gör den tryggare och innehåller inte miljöfarliga ämnen som bly och kvicksilver.

Utöver diodernas ljusegenskaper, ger de fördelen att man kan tillverka mycket grundare bokstäver och skyltlådor vilket gör utformningen friare.


Blinkverk, dimmer och RGB-LED

LED-belysning har ett stort urval av styrutrustning som skapar olika effekter på ljuset.
Bland annat kan diodskylten utrustas med ett så kallat blinkverk, Det finns oändliga variationer av blinkverk för dioder, med denna teknik kan skylten blinka genom åtta olika program. Program ett till sju är färdiginställda blinkningar där blinktiden kan ställas in. Program åtta anpassas efter önskemål. Med två kontroller kan hela sexton olika blinkprogram ställas in efter önskemål. Hur länge varje blinkning ska lysa kan även ställas in efter önskad tid.

Genom att koppla en dimmer till din diodskylt kan ljusstyrkan på dioderna ställas in. Med en sensor i skylten som känner av omgivningsljuset anpassas ljusstyrkan. Det innebär att skylten knappt är belyst i dagsljus och tänds i lagom styrka allt eftersom solen går ner, så att skylten alltid ger ett behagligt ljus.

En skylt belyst med RGB-LED fångar garanterat blickarna! RGB tår för red/green/blue och kallas även fullfärgsdioder. Dessa dioder har tre separata chip, ett för varje färg, vilket gör att rött, grönt och blått kan blandas obegränsat för att få fram den färg som önskas. Med ett drivdon kopplad till dioderna blir känslan att färgerna flyter i skylten. Färgkombinationerna är oändliga och möjligheterna obegränsade. Om så önskas, kan en bakgrundsfärg väljas på skylten medan andra färger skiftar. Även denna typ av dioder kan ha blinkverk och dimmer kopplade till sig, med samma funktioner som för vanlig LED.

Lysrör är fortfarande en mycket använd belysningskälla men får mer och mer ge vika för LED. Anledningen är främst att lysrör har betydligt kortare livslängd än LED. Det finns två varianter, en enkelfärgad som ett kallvitt ljus samt fullfärglysrör som ger ett varmvitt ljus. Det som skiljer dessa åt är färgen på glaset som gör att färgen blir varmare vit eller kallare vit. De varmvita lysrören har en 15% högre färgåtergivning än kallvita lysrör. Livslängden för lysrör är cirka 8000 timmar starkt ljus sedan minskas ljuset och den brinner i cirka 3000 timmar till innan den släcks. Det finns även lysrör med längre livslängd som kallas longlife-lysrör. Dessa kostar mer i inköp men kan vara en god investering, särskilt i de fall där det behövs hyras skylift vid lysrörsbyten. Longlife-lysrör har ca tre gånger längre livslängd än traditionella lysrör.






Ljuslådor_Ljusskyltar_Teknisk_info_Clarex.pdf Ljuslådor_Ljusskyltar_Teknisk_info_Clarex.pdf
Bilder - skyltar och skyltmaterial Bilder - skyltar och skyltmaterial


Metallskyltar | Legeringar

Metaller, Legeringar, Rostfria skyltar, Plåtskyltar, Mässingsskyltar, Aluminiumskyltar, Bronsskyltar, graverade skyltar

Vilken typ av metall man väljer för sin skylt bör anpassas efter vilken känsla skylten skall förmedla samt vilken miljö skylten ska placeras i. Vi på Clarex har lång erfarenhet och kunskap i att vägleda kring dessa frågor.

Metaller och legeringar – egenskaper

Brons
Brons är en rödaktig kopparlegering (cirka åttio procent koppar) som framförallt legeras med tenn. Brons kan även innehålla en låg halt bly, kol och zink. Brons är ett mycket hållfast material med högt korrosionsmotstånd. Mycket koppar i brons innebär att metallen ärgar, åldras, och ”förlorar” sin röda färg under ett lager av brunt, svart eller grönt. För många är ärgning önskvärt, då stilen och känslan man vill förmedla är att skylten har suttit där länge. Den kan förmedla att det är ett stabilt företag/organisation som har funnits länge och ofta accentuerar en ärgad skylt en äldre fasad.

Aluminium
Aluminiumär en silverfärgad metall som är en av jordens vanligaste lättmetaller. Aluminium är ett styvt material och passar utmärkt till gjutning. Aluminium korroderar lätt om den inte ytbehandlas.

Rostfritt stål
Rostfritt stål är en legering av järn och krom med en silvrig färg. När kromhalten i järnet är minst tolv procent bildas det en tunn hinna runt metallen, kromoxidfilm, vilket gör den mycket korrosionstålig. Om metallen repas, kommer kromoxidskiktet att återbildas an sig självt vid kontakt av syre. I mer extrema miljöer, exempelvis där det är mycket fukt, används syrafast stål. Utöver järn och krom innehåller det även nickel och mangan samt mindre mängder av molybden, niob och titan.
Rostfritt stål har en hög hållfasthet.

Mässing
Mässing är ett mycket populärt val av metall för den guldliknande färgen. Mässing innehåller höga halter av koppar och därmed ärgar den efter en tid. Ärgad mässing är inte lika eftertraktad som ärgad brons, då den inte får samma tilldragande effekt. Mässing är en legering av koppar och zink. Färgen på mässingen varierar beroende på mängden zink. Mer zink ger en ljusare färg och den blir med gulaktig. Mässing legeras även med tenn för att ge legeringen ett bättre korrosionsmotstånd.
Eftersom mässing till största del består av koppar, ärgar även denna legerade metall.

Koppar
Koppar är en röd metall och är en mycket stabil och en lätt arbetad metall. Koppar är mycket korrosionstålig, tar inte skada av luft eller fuktighet som andra metaller kan göra. Eftersom koppar inte legeras med andra metaller är det värt att notera att koppar ärgar lite fortare än exempelvis brons och mässing. För många är ärning önskvärt och denna process kan även påskyndas på kemisk väg.

Järn
Järn är en grå metallglänsande, ren metall som korroderar i fuktiga miljöer. Genom att täcka järnet med zink eller magnesium minskas risken för korrosion. Metallen kan även legeras med svavel, kisel, mangan fosfor och kisel, vilket också gör metallen mer korrosionståligt. Värt att notera är att rost många gånger kan vara önskvärt på järn, exempelvis på smidesställningar då det förmedlar en känsla av att skylten har funnits där länge.

Efterbehandling av metaller
Oxidering är en traditionell och välbeprövad efterbehandling av brons som betyder att åldrandet påskyndas. Metallen tar färgerna svart, brunt eller grönt. Den gröna färgen är vanligt förekommande på till exempel äldre bronsstatyer. Svartoxideringframställs med kopparnitrat och brunoxidering med svavellever, en klassiska gröna oxideringen framställs med svavellever och hjorthornssalt.

Förgyllning är en exklusiv efterbehandling av brons och aluminium.
Det finns olika metoder av förgyllning. Mekanisk förgyllning innebär att man applicerar bladguld på det underliggande materialet. Ett lager lim läggs på underlaget och sedan läggs bladguldet på limmet och borstas på med en special pensel.

Kemisk förgyllning kallas även för brännförgyllning eller galvanisering. Metallen ges en negativ laddning och sänks ner i ett bad av positivt laddade metalljoner i salt. Jonerna attraheras av varandra och ger metallen en ny blank yta, av guld. Denna metod används även på andra metaller för att skapa ett mycket stark korrosionsmotstånd, som exempelvis förzinkning

För att undvika korrosion mellan den underliggande metallen och guldet beläggs ytan av ett lager koppar eller nickel innan förgyllning.

Försilvring är en efterbehandling av brons och aluminium som förhöjer skyltens exklusivitet. Ett lager silver läggs på metallen. För att undvika korrosion mellan den underliggande metallen och silvret beläggs ytan av ett lager koppar eller nickel innan förgyllning.

Anodisering/eloxering utförs på aluminium och gör metallen hård och mycket korrosionstålig. Kan även infärgas i ett stort antal kulörer.

Förnickling/förkromning utförs på både brons och aluminium och kan göras i matt, halvglans eller högglans. Ger metallen ett mycket tåligt korrosionsskydd. Förnickling följs av ett tunt lager kromskikt för att behålla glansen.

Lackering lämpar sig till alla metaller och legeringar. Metallen kan lackeras i valfri kulör och/eller klarlackeras. Är metallen polerad brukar man dock inte lackera med klarlack då lacken inte kommer att fästa optimalt.
Lackering ger metallen ett tåligt korrosionsskydd.

Användningsområden metaller
Brons är ett tungt material som passar bäst för gjutning och gravering.

Aluminium används vid gjutning och gravering, som skyltmaterial/stomme vid ljusskyltar, profilljusskyltar, obelysta profiler, skyltskåp etc

Rostfritt stål används vid gravering, samt som skyltmaterial/stomme vid ljusskyltar, profilljusskyltar, obelysta profiler, skyltskåp etc. Rostfritt stål är en exklusivare variant till aluminium. Finns även syrafast rostfritt stål som har ännu bättre korrosionsmotstånd.

Mässing väljs främst för sitt utseende. Används vid gravering, även som skyltmaterial/stomme vid ljusskyltar, profilljusskyltar, obelysta profiler, skyltskåp etc. Hållbarheten är betydligt bättre vid andra material tex. rostfritt stål, aluminium.

Koppar är ett relativt ovanligt material i skyltsammanhang men kan användas som skyltmaterial/stomme vid ljusskyltar, profilljusskyltar, obelysta profiler, skyltskåp etc. Koppar väljs främst för dess utseende, då det finns andra metaller som lämpar sig mycket bättre men som inte har samma färg.

Järn används inte vid tillverkning av själva skylten, utan är en utmärkt metall för smidesställningar till exempelvis hängande smides- och emaljskyltar.




Metallskyltar_Teknisk_info_Clarex.pdf Metallskyltar_Teknisk_info_Clarex.pdf
Bilder - skyltar och skyltmaterial Bilder - skyltar och skyltmaterial


Neonskyltar | Flexineon

Klassiska skyltar,Neon, Neonrör, Neonbelysning, Flexneon – LED belysta skyltar

Neonskyltar och neonbelysta profilbokstäver skapar garanterat uppmärksamhet och är ett bra alternativ när man önskar ett klassiskt intryck av skyltprofileringen.

Denna typ av skylt anses ofta vara den äldsta varianten av ljusskylt och får mer och mer ge vika för dioderna. Dock har neonskylten ett mycket klassiskt och unikt utseende som i många fall eftersträvas före den mer moderna ljusskällan LED. Neonkrökning är ett hantverk som blir mindre vanligt med tiden på grund av diodernas framfart.

Detta innebär ej i direkt mening att neonskyltar ej kan uppfattas som moderna utan detta påverkas givetvis av design och utseende för det som ska bli skylten och kan även kombineras med modernt material, till exempel som neonrör inkapslade i en transparent akrylbox eller i kombination till annat utförande/material som bryter av, för ett innovativt, modernt utseende.

Neonrör är glasrör formade enligt bokstäver eller logotyp och därefter fyllda med neongas eller neon- och argongas. Då de går att forma nästan fritt lämpar de sig väl för till belysning av bokstäver. Av naturliga skäl finns begränsningar för hur små bokstäver eller tecken/detaljer som är möjliga vid neonkrökningen.

Det går även att efterlikna utseendet och känslan av en neonskylt med LED-teknik, detta kallas för flexneon. Då är dioderna är inkapslade i runda lister för att likna neonrör. Fördelarna med denna teknik är en energisnålare och tåligare lösning en äkta neonrör fast med en liknanade känsla.

Neonskyltar kan göras med direkt upplysning där neonrören placeras på fronten av tecknet/bokstavsstommen, med genomlysning av framförliggande akrylfront, med bakgrundsbelysning eller med en kombination av dessa. Skylten bländar inte men den lyser behagligt mycket. För neonskyltar är det till exempel möjligt att ställa in pulserande sken för ett uppseendeväckande intryck eller dimmer för att kunna kontrollera ljusstyrkan.

En neonskylt kan lysa uppåt 10-30 år, man har möjlighet att fylla på med ny gas för att öka livslängden ytterligare.

Neon är en ädelgas. Genom att blanda neon- med argongas så kan man få fram olika färger. Även andra ädelgaser, som krypton, kan användas för färgblandning. Neonet ger ett rött sken. Vill man ha andra färger används främst gasen argon vilken är blålysande. Där kan man med tillsatser av färgpulver få valfri färg. Man kan använda klara glasrör med neongas i vald färg eller färgade glasrör med oblandad neongas där man belägger rörets insida med flourescerande pulver i olika färgkombinationer.

Neonsskyltar_teknisk_info_Clarex.pdf Neonsskyltar_teknisk_info_Clarex.pdf
Bilder - skyltar och skyltmaterial Bilder - skyltar och skyltmaterial


Profilskyltar | Konturformade profilbokstäver

Profilbokstäver - och tecken, Skyltmodeller, Belysning, Profiler

Med hjälp av profiltecken kan man skapa en utmärkande iögonfallande skyltning!

Profiltecken är konturutskurna logotyper, texter eller symboler för olika typer av ändamål och tillverkas i olika material och med olika efterbehandlingar.
Genom att alla tecken är egna enheter som står ut från underlag eller vägg/fasad ger de en exklusiv 3D-känsla för skyltningen.

Likt all övrig skyltning kan profilskylten göras i olika utformningar, material och bearbetningar, beroende på vad man vill förmedla och uttrycka med sin profilering. Effekten och möjligheterna blir stora när man kombinerar olika material och behandlingar i samma skylt. Fråga oss om du vill veta mer om hur olika material och behandlingar kan uppfattas och om du vill ha rådgivning om vilken lösning som skulle passa just er.

Vi beskriver här profilskyltar i obelyst utförande men även dessa kan naturligtvis belysas utifrån med exempelvis halogen- eller lågvoltsstrålkastare på arm eller en belysningskåpa.

Profiltecken kan till exempel tillverkas av metall eller akryl som lackeras, poleras eller behandlas på andra sätt ge rätt känsla. Därefter monteras de antingen direkt på vägg men kan också monteras mot till exempel metall-, akryl- eller glasbakstycke.

Profiler kan placeras både inom- och utomhus. För att montera upp en profilskylt direkt mot vägg behöver man en ritning/schablon i skala 1:1 vilket naturligtvis alltid inkluderas i leveransen/montaget när detta behövs. Ska profilerna limmas direkt på vägg behålls bakstycket plant annars förses de med monterings/distansstift.

Benämningar av olika obelysta profiler

Profil 00 och 01 är olika typer av obelysta profiltecken.

Profil 00 är ett plant tecken tillverkat exempelvis av aluminium, rostfritt stål, mässing eller akryl.
Logotypen kan fräsas ut mekaniskt, laserskäras eller vattenskäras, beroende på material.

Efterbehandling på metalltecken kan vara eloxering, polering, borstning, förkromning, förgyllning eller lackering m.m. Läs mer om efterbehandling av metaller här.

Akryltecken har en högblank yta och kan skäras ut och monteras utan särskild efterbehandling. De kan även exempelvis toppas med vinyl i olika kulörer eller lackeras i önskad kulör eller blästras för att ge frostad effekt. En profilskylt i akryl är även möjlig att till exempel välvas efter radien av en välvd vägg. Akryl är ett mycket lättarbetat och optimalt material vid skylttillverkning särskilt då det ska bearbetas.

Kanterna på profiltecknen kan till exempel fräsas raka eller fasas, beroende på material och önskat utseende.

Profil 01 skiljer sig från profil 00 då de förses med en sarg, för en ännu mer tydlig och djupare 3-D effekt. Denna typ av profil används vid större format av exempelvis lackerade aluminiumprofiler eller annan typ av metallprofil.

Profilskyltar_Profilbokstäver_Teknisk_info_Clarex.pdf Profilskyltar_Profilbokstäver_Teknisk_info_Clarex.pdf
Bilder - skyltar och skyltmaterial Bilder - skyltar och skyltmaterial


Traditionella skyltar | Skyltmodeller

Emaljskyltar, Gjutna skyltar, Smidesskyltar, Stenskyltar, Träskyltar

Emaljskyltar

En emaljskylt är ett bra alternativ om man vill ha en klassisk och traditionell skylt. Emaljering är en gammal tillverkningsform som ger skylten ett hantverksmässigt och bearbetat utseende. Känslan som förmedlas med en emaljskylt är kvalité och stabilitet. Genom att varje skylt är handgjord så är också varje emaljskylt unik. Av produktionstekniska skäl är emaljskyltar därför väl lämpade för mindre upplagor.

Emalj framställs av glas, lera och vatten samt pigment. Emalj av vita, svarta eller kulörta metalloxider sprutas på fram- och baksida av det valda materialet, se material enligt nedan. Färgen får torka i cirka sex timmar innan den bränns i ugn på 820°C för stålplåt och 1000°C vid sten och keramiska material. Denna process upprepas för varje lager av färg.

Med emaljering blir skylten väder- och värmebeständig, korroderar inte, tål UV ljus och står emot föroreningar, repor, klotter och lösningsmedel.

Stålplåt
Denna skyltform tillverkas fortfarande idag på samma sätt som den gjort genom alla tider.
Emaljskyltar framställas företrädelsevis av 1,5 mm stålplåt som klipps till i rätt form och sedan kantslipas. Med gummiklubba och hammare formas plåten. Det är viktigt att veta vad för infästning det ska vara på skylten innan tillverkningen börjar då det inte är möjligt att i efterhand borra i skylten eftersom att emaljen spricker.

Denna typ av skylt är av produktionstekniska skäl begränsad i storlek. Om större mått önskas, finns det möjlighet att dela upp det större måttet till mindre skyltar som sedan monteras ihop för att tillsammans utgöra en stor skylt. Större plåtar tillverkas med fördel kupad eller med bockade kanter.
I allmänhet rekommenderas det inte att emaljera plana plåtar, då de får en vridning på grund av den höga värmen i ugnen.

Sandsten, lava och keramiska material
Vi erbjuder även emaljerade skyltar av sandsten, lava och keramiska material som klinker/kakel.

Keramiskt material har en tjocklek på 10 mm medan sandsten och lava har en tjocklek på 25-40mm. Med dessa material kan skyltarna tillverkas i alla önskade storlekar. Det är värt att notera att dessa skyltar är mycket tunga och bör finnas i åtanke vid placering och montering.

Fördelarna med materialen är att de behåller sin form när de utsätts för hög värme. De kan även tillverkas i andra former än fyrkantiga och ovala. När en helt plan skylt önskas är dessa material att föredra. Sten är ett mycket tåligt material och kommer med en garanti på tio år.

Schablonerat
Med en handskuren schablon accentueras den traditionella känslan och förhöjer den hantverksmässiga karaktären på emaljskylten. Önskas dekoren mer stilren och modern med skarpare linjer är datorskuren schablon att föredra. Tillvägagångssättet för applicering av dekor är det samma för båda schablonerna.

Plåten täcks med färg som får torka utan att brännas i ugn.
Schablonen läggs på plåten och överflödig färg borstas bort, så att texten/logotypen kommer fram. Sedan bränns plåten en sista gång.

Screentryckt
Screentryck är en utmärkt metod att ta till för dekor med små detaljer, som schabloner inte klarar av. Innan screentrycket påbörjas har plåten gått igenom minst en bränning, för att få en grundfärg. En ram placeras på plåten med den önskade texten/logotypen. Färgen hälls i ramen och trycks igenom med hjälp av en skrapa. Efter processen bränns plåten igen.
När screentryck används blir det inte den klassiska upphöjningen av dekoren som det blir vid användning schablon, eftersom färgen som används vid screentryck är tunnare än emalj.
Med flerfärgstryck blir det även en möjlighet att få en bild/fotografi på emaljskylten.

Montering
Utformningen på skylten måste anpassas till hur skylten ska monteras, därför är det viktigt att veta det innan tillverkningen börjar.
Skylten kan hängas upp med dold fastsvetsad infästning, limmas fast mot fasad eller hängas upp i öljetter. Med två emaljskyltar monterade mot varandra blir det en dubbelsidig skylt som exempelvis kan hängas från en klassisk smidesställning.

Sten- och keramiska skyltar gör sig utmärkta ingjutna i fasader eller golv. Dessa kan förses med infästning på baksida men bör även limmas fast.


Gjutna skyltar

Gjutna skyltar förmedlar stabilitet, exklusivitet och är ett i sitt slag, den är tidlös och har en lång livslängd som kräver minimalt underhåll. Helt enkelt en skylt med elegans som blir vackrare allt efter tiden går!

Stora och små skyltar i gjutet utförande tillverkas för flera olika skyltmodeller, bland annat:

• Fasadskyltar
• Uppmärknings/plakettskylar på eller vid föremål för att skapa ett mervärde.
• Fristående skyltar på t.ex. markspett
• Formgjutna siffror, bokstäver och symboler som exempelvis kan användas på fasader eller vara fristående.
• Skulpturer

Den vanligaste metoden för gjutning är sandformning.
Sand blandas med bindemedel och pressas samman under högt tryck för att skapa en modell till gjutning. Formen får ett hålrum, där man häller i den smälta metallen. När metallen har svalnat slås formen sönder och det gjutna tas ut. En sandform kan användas endast en gång.

Vaxgjutning är en mer avancerad och finare metod som används då det förekommer höga precisionskrav och ger resultat som kräver mindre efterbehandling.

För det mesta tillverkas gjutna skyltar i brons eller aluminium.
Andra metaller som är gjutbara är järn, koppar, silver och bly.

Brons är en kopparlegering (cirka åttio procent koppar) som framförallt legeras med tenn. Brons kan även innehålla en låg halt bly, kol och zink.
Brons är ett mycket hållfast material med högt korrosionsmotstånd.

Aluminium är en av jordens vanligaste lättmetaller och passar utmärkt till gjutning. Tillskillnad från brons korroderar aluminium fort om den inte ytbehandlas.

Olika efterbehandlingar gör metallen korrosionståligt och ger ett individuelltutseende.
Borstning, polering och blästring är ytbehandlingar som gärna kan kombineras.

Oxidering är en traditionell och välbeprövad efterbehandling av brons som betyder att åldrandet påskyndas. Metallen tar färgerna svart, brunt eller grönt. Den gröna färgen är vanligt förekommande på tex äldre bronsstatyer.
Oxidering i svart och brunt ger metallen en slät yta medan grönoxidering ger en skrovligare yta.

Förgyllning/försilvring är en efterbehandling av brons och aluminium som förhöjer skyltens exklusivitet. Ett lager guld/silver läggs på metallen. För att undvika korrosion mellan den underliggande metallen och guldet/silvret läggs ett lager av koppar eller nickel innan förgyllning.

Anodisering/eloxering utförs på aluminium och gör metallen hård och mycket korrosionstålig. Kan även infärgas i ett stort antal kulörer.

Förnickling/förkromning utförs på både brons och aluminium och kan göras i matt, halvglans eller högglans. Ger metallen ett mycket tåligt korrosionsskydd. Förnickling följs av ett tunt lager kromskikt för att behålla glansen.

Metallerna kan även lackeras i önskad kulör och/eller klarlackeras. Färgerna bryts i NCS eller PMS.
Kombinera olika efterbehandlingar för att förhöja de unika karaktärsdragen och därmed framhäva ert varumärke/grafiska profil på det mest optimala sätt.


Smidesskyltar

Varje smidesskylt är unik, från snirkligt elegant till stilren och modern. Hantverk från gammal tradition till nytänkande.

Vi erbjuder smidesställningar med kompletterande skylt i olika utföranden.

Våra smidesskyltar är indelade i tre grupper; exklusiva, traditionella och nya trender.

Alla våra skyltar har det där lilla extra. Vår samlade erfarenhet syns på den kompletta skyltlösningen. Inte minst genom att man får den känsla som ett äkta hantverk ger och en skylt som kommer att vara lika vacker i många år framöver. Givetvis kan man också få sin smidesskylt designad helt efter eget önskemål.
Stativ: Tillverkas oftast i järn, rostfritt eller aluminium samt lackeras i valfri standard NCS-kulör.

Skylten kan förses med fästen för belysning, till exempel för halogenstrålkastare på arm, ett lågvoltsalternativ som PL-strålkastare eller en traditionell belysningskåpa som sitter monterad på stativarmen och producerar ett så kallat släpljus. Ibland kan belysningskällan sitta på fasaden - alternativen är många. Ofta har vi en idé som vi förverkligar.

Vid "trånga" gator förses stativet med gångjärn som gör att skylten kan "ge vika" till exempel vid en eventuell påkörning med lastbil.

Skylten tillverkas ofta i 3 mm plan aluminiumplåt, exempelvis oval eller rektangulär som lackeras. Dekoren tas exempelvis fram i vinylfolie eller digitaltryck. För ett exklusivare utförande kan vi erbjuda en skylt där text och logotyp kan vara urfrästa i olika utföranden, se ”profiltext”. Ett annat exklusivt utförande är exempelvis en emaljskylt. Ett modernt och innovativt alternativ är att använda sig utav en akrylskylt, exempelvis 10mm transparent akryl med folie som dekor, eventuellt även kompletterad med profilbokstäver.

Utföranden kan kombineras och alternativen och materialval är oändliga.


Trä-& stenskyltar

En skylt i naturmaterial ger ett jordnära intryck. Skylten är unik och kan variera från elegant till rustik och modern.
Skyltar av sten eller trä kan gärna kombineras med andra material, som exempelvis med en botten av trä, där man väljer bokstäver och/eller logotyp av akryl eller metall. Sten och träskyltar kan tas fram i olika träslag/stensorter, former och färger för att passa just er profilering.


Trä
Hårda träslag kan anses bättre vid tillverkning av träskyltar, så som ek, teak, mahogny med flera. Det går även bra att göra skylten i andra träslag.
De olika träslagen ger skylten olika utseenden. Exempelvis är gran är att föredra då man vill att skylten ska uppfattas som rustik.

Formen på skylten tas fram genom vattenskärning eller såg. Skylten kan göras i olika former för att passa er profilering och för att förmedla det budskap som ni vill.

Trä är ett känsligt material och görs sig bäst för inomhusexponering. Skylten kan även placeras utomhus, dock kommer livslängden att bli betydligt kortare.

För att få er text/logotyp på skylten finns olika metoder.
Träet kan graveras vilket innebär att texten/logotypen fräses ur träet. Efter detta kan det urfrästa fyllas i med valfri färg. Texten/logotypen kan även brännas in i träet. Dessa metoder kan även kombineras.
Ett annat alternativ är att göra texten/logotypen i metall eller akryl och fästa dessa på skylten. Ett antal metaller samt akrylen kan även lackeras i önskad kulör.

Efterbehandlingen av träet är viktig för att det ska få en längre livslängd. Skylten kan klarlackeras eller lackeras i önskad färg, inoljas med träolja eller impregneringslack.

Trä är ett vackert naturmaterial som finns i flera olika färger och hårdheter.

Träslag
Här kan ni läsa mer om träslagens färger och egenskaper, vilka som lämpar sig bäst för utomhusexponering och vilka som förhåller sig bättre inomhus.

Ek är ett mycket hårt träslag som är svårare att bearbeta. Kärnveden är det man använder sig av för den är mer motståndskraftig mot röta, vilket gör träet slitstarkt och tåligt. Färgen är gulgrå för ytveden medan kärnan är ljus eller mörkbrun. Ek har markerade märgstrålar vilket är karaktäristiskt för ek.
De mest förekommande eksorterna är skogsek, bergsek och amerikansk vitek. De skiljer i färgen, då viteken är något ljusare än de europeiska eksorterna.

Svartek får sin karaktäristiska svart färg från att den legat under vatten eller begrav i jord. Träet anses mycket värdefullt då det är en mycket lång process. Det finns även en konstgjord väg till svartek. Eken behandlas i ett slutet system med ammoniak ånga vilket medför att eken fäller ut garvsyra som genomfärgar träet till mörkbrunt/svart.

Ask är ett hårt träslag, segt och slitstarkt träslag som är lätt och som är enkel att forma. Askens ytved har en vit/ljusgul färg och en gulbrun/brun kärna. Ytveden blir med tiden mörkare. Det finns inte mycket kvist i ask, därför är det populärt till trägolv.

Lönn är ett relativt hårt träslag som är tämligen lättarbetat. Fiberstrukturen kan ibland vara vågig vilket ger träet ett vackert flammigt mönster.

Bok är ett hårt, ljust träslag med gula influenser och är lättarbetat. Bok har små fina ådringar med liten förekomst av kvist. Bok lämpar sig inte för utomhusexponering, utan måste hållas torrt för att inte ruttna.

Björk är ett lättarbetat träslag med en vitgul färg. Björk går även att böja om så önskas.

Ådringen är mild. I lägre sortering förekommer mörkare inslag och lite kvist, och om så önskas kan den fås med mycket jämn ådring och färg.

Björk är ett mjukare träslag och lämpar sig därmed inte för utomhusexponering.

Al har en ljus gulröd färg med falska märgstrålar och märgfläckar. Träet är lättarbetat och förekomsten av kvist är relativt liten.

Körsbär har en färg som går från vitgul till rosa. Körsbär har tydliga årsringar, är ett hårt träslag men samtidigt lättarbetat och böjbart. Körsbär kommer främst från Amerika och Europa. Amerikanskt körsbär är mörkare röd än det europeiska och har bättre kvalitet. Träet är ljusare efter hyvning/slipning och mörknar med tiden.

Teak är ett ljusbrunt träslag med mörkbruna ådror. Är mycket tålig mot vatten och lämpar sig därmed bra för utomhusexponering.

Mahogny är känd för sin vackra röda färg. Mahogny är ett hårt och slitstark träslag men som samtidigt är lättarbetat. Mahogny har en naturlig mottståndskraft mot röta och andra angrepp mot träet, vilket gör att de passa utmärkt till utomhusexponering.

Furu har en gulvit färg med mycket markerad ådring. Furu är ett mjukt träslag och är lättarbetat.

Gran är ett mjukt träslag med en färg som är gulvit och skiftar till grått. Gran passar därmed bra när man vill uppnå ett rustikt utseende.

Valnöt är ett hårt träslag, dock inte lika hårt som ek, som är starkt och slittåligt. Färgen är i ytveden vitgrå medan kärnveden är gråbrun, med rak ådring. Träet ljusnar efter åren och blir mer guldbrun.

Sten

Till skillnad från trä är sten ett mycket tåligt naturmaterial som passar utmärkt för utomhusbruk och kräver minimalt underhåll. Formen på stenskylten tas fram med vattenskärning och anpassas efter era önskemål. Skyltar av sten tillverkas i svart och vit marmor, samt granit. Även andra typer av sten går att använda, dock är det dessa som bäst klarar av vårt växlande klimat.

Text/logotyp kan djupblästras, inhuggas samt sandblästras på stenen. Inhuggen text/logotyp samt sandblästring färgfylls med fördel för att få ett tydligare resultat.

När stenen djupblästras behöver den inte färgfyllas, det blir naturliga skuggor i texten som gör den mycket tydlig. Om så önskas kan även texten/logotypen göras i metall och fästas på stenen.
Stenskylten inoljas eller poleras för att ge den en blank yta.


Traditionella _skyltmodeller_Teknisk_info_Clarex.pdf Traditionella _skyltmodeller_Teknisk_info_Clarex.pdf
Bilder - skyltar och skyltmaterial Bilder - skyltar och skyltmaterial


Vinyl för skyltar och skyltning

Säkerhetsfilm, Skyddsfilm, Insynsskydd, Solskyddsfilm, Klotterfilm, Reflexvinyl, Transulent, Transparant, Opak, Floroucerande, Reflekterande

Vinyl kan delas in i två grupper; gjuten vinyl och kalandrerad vinyl. Gjuten vinyl är mjuk och formbar krymper minimalt och är mycket tunn och flexibel. Den har en lång livslängd ca 7-10 år.
Gjuten vinyl används oftast för att täcka in fordon eller andra objekt med ojämna ytor. Kalandrerad vinyl har inte fullt så lång livslängd ca 3-7 år och bör främst användas på plana ytor.

Traditionella vinyler (ca 0,5-10 år)
Vinyler i homogena halv- eller helgenomskinliga varianter.

Homogen vinyl (ca 3-10 år)
Homogen vinyl har antingen blank eller matt yta och finns i många färger, nyanser och kvaliteter. Homogen vinyl är inte genomlysande. Den används till utskuren/heltäckande dekor för applicering på de flesta underlag, till exempel fönster, väggar, bilar och på skyltfronter som inte ska genomlysas. Den kan även läggas på lysande fronter för att uppnå effekten att lysa upp omkring den utskurna dekoren.

Translucent vinyl (ca 3-7 år)
Genomlysande vinyl som ofta används till utskuren/heltäckande dekor för applicering på en front med underliggande ljuskälla om man vill uppnå effekten att text/logotyp lyser, till exempel dekoren på en ljuslåda. Den finns i många olika färger och nyanser. Translucent vinyl har en matt yta.

Transparent vinyl (ca 2-4 år)
Genomskinlig vinyl som kan användas till exempel som fönsterdekor. Transparent vinyl har en blank yta och finns i ett mer begränsat antal färger och nyanser. Livslängden är inte fullt så lång som vissa andra vinyltyper. Transparent vinyl används även för att täcka in baksidor av glas/akrylskyltar om man vill att den ska uppfattas som transparent, färgat glas/akryl.

Etsningsvinyl (ca 5-10 år)
Denna typ av vinyl kallas även frostvinyl och används ofta som insynsskydd för att täcka fönster helt eller delvis. Den används också som bakgrund till mindre och större akryl- eller glasskyltar eller som utskuren dekor på transparenta underlag. Det är en halvt translucent vinyl som kan bearbetas på olika sätt. Denna typ av dekor används företrädelsevis som insynsskydd i kontorslandskap, ibland kompletterad med utskurna mönster, logotyper eller texter. Etsningsvinyl finns i många olika nyanser och kvaliteter som kan uppfattas som mer eller mindre exklusiva.

Effektfolier (ca 0,5 -10 år)
Vinyler med olika effektegenskaper som är utmärkande och har olika användningsområden.

Reflekterande vinyl (3-10 år)
Reflexvinyl finns i ett mer begränsat antal färger och nyanser. Den används ofta som bildekor och är ett bra sätt att fånga uppmärksamhet av ett reklambudskap eller varumärke i trafiken.
Denna typ av vinyl placeras lämpligast på baksida eller sidor av bilen samt ej för högt upp då effekten annars förtas då den lyses upp av andra bilars lysen.
Reflekterande vinyl är även mycket vanlig som bildekor hos till exempel polisen, ambulansen etc.
Reflekterande dekaler används även på betongfundament för byggskyltar.

Fluorescerande vinyl (ca 0.5-2 år)
Vinyler med mycket kraftiga och starka färger som garanterat inte missas.
Denna vinyl syns bra och aktiveras i UV-ljus, men har en kortare hållbarhetstid. De fluorescerande egenskaperna ökar synligheten av budskapen vid sämre upplysta platser och vid gryning- och skymningsljus. Den används ofta som uppmärksamhetsfångare för tillfällig skyltning till exempel vid reor. Finns till exempel i stark neongrön, rosa, orange m.m.

Efterlysande vinyl (ca 5-6 år)
Fosforiscerande grön-gul vinyl.Denna vinyl lyser i mörker. Efterlysande vinyl finns i olika tjocklekar som drar åt sig olika mycket ljus. Den används till exempel till nödutgångs-skyltar och varselskyltar samt liknande ändamål inom området för säkerhet.
Eflerlysande vinyl används för inomhusbruk, vid användning utomhus leder UV-strålarna till att materialet uppfattas som grått.

Metalliserad vinyl (ca 0.5-10 år)
Den används ofta till bildekorer eller andra reklamsammanhang och är mycket iögonfallande och är ett bra sätt att fånga uppmärksamhet.
Finns i många olika kulörer och varianter till exempel med glittrande, skimrande effekt eller också som högblank spegelguld eller spegelsilver som ger en mycket exklusiv känsla.
Finns även vinyler som efterliknar rostfritt stål samt andra metaller.

Träimitationsfolie (ca 2 år)
Träimitationsfolie är en typ av vinyl som liknar olika träslag. Den har en strukturerad yta och fungerar bäst för exempelvis interiör eller montrar. Den fungerar framför allt bäst för inomhusbruk. Folien är ej möjlig att skäras i plotter och fungerar ej att montera över ojämna eller välvda ytor.
Finns exempelvis i björk, ask, furu, rödbok, körsbär, ek, mahogny.

Skyddsfilmer (ca 3-10 år)
Filmer med avseende att skydda underlag eller bakomliggande föremål - Klotterskyddsfilm och säkerhetsfilm skyddar skylten från skadegörelse, UV-ljus, försvårar inbrott m.m.

Säkerhetsfilm
Vi har stor erfarenhet av så kallad säkerhetsfilm, som skyddar vid skadegörelse och är ett mycket effektivt skydd mot UV-ljus. Denna typ av folie är mycket lämplig att montera då man av olika anledningar kan befara att glaset kan komma att krossas.
Säkerhetsfilm finns i tre olika tjocklekar (4, 8 och 11 MIL) och ger en bättre effekt ju tjockare folien är. Dessa kallas även för olika säkerhetsklasser. Folien är tillverkad för att monteras på insidan av fönster. Filmen är extremt kraftig och elastisk vilket gör den mycket motståndskraftig mot genomträngning, vilket bidrar till att minska risken för ”smash and grab” rån. Filmen bidrar till ett effektivt skydd mot skador orsakade av glassplitter eftersom filmen håller ihop glasbitarna vilket minimerar påverkan på närliggande föremål. Filmen reducerar mängden av UV-strålning markant. Detta innebär att inredning och interiör får ett effektivt skydd mot missfärgning/blekning.

Klotterskyddsfilm
Klotterskyddsfilm kan med fördel användas där man befarar att skylten kan komma att bli vandaliserad med klotterskadegörelse.
Skyltytan eller glaset beläggs med ett lager transparent klotterskyddsfilm vilket ger en skyddande hinna ovanför skylt och dekor eller glas vilket försvårar att klotter/färg fäster ordentligt vid skadegörelse. Klotterskadegörelsen kan därmed saneras betydligt fortare och enklare samt skyddar skylten från permanent skada.
Klotterskyddsfilm fungerar också som en säkerhetsfilm på glas som gör inbrott svårare samt håller ihop glaset vid en skada och förhindrar glassplitter. Klotterskyddsfilm placeras på utsidan av glaset och man kan om så önskas komplettera med invändig film för att öka säkerheten ytterligare. Klotterskyddsfilm fungerar också som skydd mot UV-ljus.

Övriga vinyler

Schablonvinyl
Detta är en typ av vinyl som är låghäftande och lämpar sig bra för att skära till schabloner för målning. Att använda schabloner för att skapa en hållbar målad skyltning är en ekonomisk mycket god idé.
Läs mer under fliken nedan om användning av vinylschablon för målning.
Montering och målning med schabloner

Whiteboardfilm (ca 5 år)
Detta är en laminerad polyester/PVC film som kan användas för alla typer av whiteboardpennor och är vit blank eller transparent blank.
Filmen har en initialt låg häftförmåga men som ökas med tiden till permanent nivå.
Vissa varianter av folien kan även användas som klotterskyddfilm.
Den är resistent mot de flesta oljor, bensin och lösningsmedel m.m.

Blackboardfilm/griffelfolie (ca 3 år)
Blackboardfilm är en vinyl i flera färger som används för textning med hjälp av tavelkritor.
Adhesivet fäster vid monteringstillfället lågt för att möjliggöra rättelse av eventuell felmontering och bygger
med tiden upp en permanent och vattentät vidhäftning på de flesta underlag.
Den är tålig mot mineraloljor, smuts, milda lösningsmedel, saltlösningar och alkohol.

Höghäftande vinyl (ca 2 år)
Det finns särskild typ av vinyl med extra höghäftande adhesiv. Det är en matt folie med med high tac adhesiv för montering på non-woven-, obestrukna- eller textilvävsmaterial. Folien fäster även på svåra och ojämna ytor såsom trä, betong, gummi etc.
Det finns även möjlighet att ta fram höghäftande vinyl med blank yta.

Vinyl_skyltar_skyltning_Teknisk_info_Clarex.pdf Vinyl_skyltar_skyltning_Teknisk_info_Clarex.pdf
Bilder - skyltar och skyltmaterial Bilder - skyltar och skyltmaterial


 
  E-post: info@clarex.se  |  Telefon: 08-33 75 80  |  Stubbsunds gård, Stubbsundsvägen 19, 131 41 Nacka  |  Copyright © 1990 - 2024 Clarex Europa AB